تهویه مطبوع یعنی انجام عملیاتی روی هوا تا بتوان شرایط هوای محل مورد نظر را برای زیستن، کار کردن یا عملیات صنعتی معین، راحت و بهداشتی کرد و به حد مطلوب برسانیم. تهویه مطبوع باعث میشود شرایط هوا طبق روش خاصی به صورت اتوماتیک ثابت بماند یا تغییر کند.
انواع سیستمهای تهویه مطبوع
انواع مختلفی از سیستمها برای رفع نیازهای مختلف ساختمان، طراحی شدهاند. درک گزینههای مختلف میتواند به شما در انتخاب مناسبترین سیستم کمک کند.
-
تهویه مطبوع مرکزی
تهویه مطبوع مرکزی یکی از رایجترین انواع سیستمهای تهویه مطبوع، به ویژه برای ساختمانهای بزرگ است. این نوع سیستم، میتواند شامل شبکهای از کانالها برای توزیع هوا و یا لوله کشی برای توزیع آب یا بخار در سراسر ساختمان باشد.
معمولا این نوع سیستم، نیاز به محل جداگانه برای نصب تجهیزات موتورخانه دارد. همچنین امکان در نظر گرفتن تجهیزات اضافی برای ضریب اطمینان بالاتر با توجه به حساسیتهای پروژه وجود دارد و دارای قابلیت اطمینان بالاتری نسبت به سیستمهای غیرهم مرکزی یا مستقل است.
در طراحی سیستم تهویه مطبوع مرکزی، ضرایب همزمانی و تغییرات بارهای ساختمان در ساعات مختلف شبانه روز لحاظ میگردد. بنابراین در ساعاتی که مجموع بارهای بخشهای مختلف ساختمان حداکثر است ملاک محاسبه بار کل در نظر گرفته میشود. ظرفیت سیستم مرکزی معمولا از مجموع بار حداکثر تک تک بخشهای مختلف ساختمان کمتر میشود.
-
تهویه مطبوع غیر مرکزی یا مستقل
استقلال هر فضا یکی از مزایای محبوب سیستمهای تهویه مطبوع غیر مرکزی است. این سیستم معمولا در محل و یا نزدیک به محل کاربری نصب میگردد. در تهویه مطبوع غیر مرکزی، معمولا امکان استفاده از تجهیزات اضافی برای افزایش ضریب اطمینان وجود ندارد. این سیستمها قابلیت انعطاف بالاتری نسبت به سیستمهای مرکزی دارند. ظرفیت سیستم غیر مرکزی معمولا برابر با بیشترین بار در محل استفاده انتخاب میگردد.
انواع سیستمهای گرمایش و سرمایش
-
سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی
-
سیستم گرمایش مرکزی و سرمایش مستقل
-
سیستم گرمایش مستقل و سرمایش مرکزی
-
سیستم گرمایش و سرمایش مستقل
استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع با توجه به مزایا و معایب آن، بستگی به نوع ساختمان، اندازه، منطقه جغرافیایی و نیازهای افراد دارد. و باید با دقت و توجه به جزئیات طراحی و مدیریت شود. قابلیت استفاده سیستم تهویه مطبوع به میزان مختلفی بستگی به نوع ساختمان یا فضایی دارد که در آن استفاده میشود.
سیستمهای تهویه مطبوع از جمله سیستمهای پر استفاده و لازم در دنیای امروزی ساختمان ها شدهاند. هدف از قرار دادن یک سیستم تهویه مطبوع رساندن دما و رطوبت و به طور کلی شرایط هوایی مطلوب برای آسایش هرچه بیشتر انسان هاست. با پیشرفت تکنولوژی کم کم انواع مختلفی از سیستم های تهویه مطبوع به وجود آمد که دقیقا نیاز یک محیط با یک کاربری خاص را برطرف کند.
ما در اینجا برخی سیستمهای تهویه مطبوع و سرمایش و گرمایش مورد نیاز ساختمان را به اختصار توضیح میدهیم.
چیلر و فن کویل:
این سیستم متشکل از یک چیلر و چندین فن کویل برای قسمت های مختلف محیطهای تهویه شونده میباشد. روش کار بدین صورت است که چیلر آب را خنک می کند. سپس آب خنک از طریق پمپ ها به داخل فن کویل ها وارد می شود.
گرمای هوا از طریق فن کویل که آب را توسط مبدل در مجاورت هوا قرار می دهد، گرفته می شود. سپس آب گرم شده دوباره به چیلر بازگشته و پس از سرد شدن، دوباره به فن کویل ها بر می گردد. این عملیات تا رسیدن تا دمای محیط به دمای مطلوب آسایش که توسط ترموستات تعیین شده، تکرار می شود.
فن کویلها به تنهایی قادر به ایجاد سرمایش و گرمایش محیط نیستند به طوری که در فصل گرما آب سرد توسط چیلر و در فصل سرما آب گرم توسط دیگ (بویلر) یا پکیج در موتورخانه تامین میشود. آب سرد یا گرم تولید شده توسط پمپها به فن کویلها (fcu) هدایت میشوند. ازسوی دیگر هوای اتاق از طریق فن به داخل فنکویل کشیده شده و بعد از فیلتر شدن با عبور از روی کویل، تغییر دما پیدا میکند و در نهایت جریان هوای مطبوع درون اتاق دمیده میشود. هنگامی که فن کویل هوا را خنک میکند، دور فن متناسب با دمای محیط تغییر میکند. آب کندانس شده ، وارد سینی زیر آن میشود و از آنجا توسط لوله درین آب باید تخلیه گردد.
مطالب تکمیلی: فن کویل چیست؟
چیلر و هواساز:
نوع دوم سیستمهای تهویه مطبوع ، سیستم چیلر و هواساز است که در بسیاری از پروژهها مورد استفاده قرار میگیرد.این سیستم متشکل از یک چیلر و یک یا چند هواساز می باشد.
روش کار دقیقا مانند روشی است که در قسمت اول برای چیلر و فن کویل توضیح داده شد، با این تفاوت که در سیستم چیلر و فن کویل تعداد فن کویل ها بیشتر و برای هر فضا مستقل می باشد، اما در اینجا یک سیستم هواساز ( فرض کنید یک فن کویل بسیار بزرگ پیشرفته) کل هوایی که مورد نیاز برای تهویه می باشد را تامین می کند. به دلیل حجم هوای بالا و پرتاب باد زیاد، در سیستم های هواساز هوای هر قسمت توسط کانال کشی و دادن دریچه در هر فضا هدایت می شود. سیستم های هواساز معمولا دارای فیلترهای چندگانه جهت فیلتراسیون هوا می باشند که این فیلترها بسته به کاربری فضا بسیار متفاوت و با راندمان ها متفاوت از هم می باشند.
هواساز و کاربردهای آن
هواساز دستگاهی است که جهت سرمایش، گرمایش، تأمین هوای تازه و فیلتراسیون هوا مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه یکی از اصلیترین اجزاء تهویه مطبوع به شمار میرود که در مسیر چیلر وبویلر با کانال هوا قرار میگیرد. این دستگاه فقط با استفاده از فن ها و کویل های سرمایشی و گرمایشی، جریان هوا را گرم و سرد می کند. همچنین قابلیت فیلتر نمودن و تنظیم رطوبت جریان هوا را نیز دارد.
سیستم هواساز یا تهویه هوا یک دستگاه الکترونیکی است که هوای گرم یا تراکم شده را از داخل یک اتاق یا فضای بسته خارج کرده و هوای خنک و خشک را جایگزین میکند. این دستگاه از یک کمپرسور، یک مبدل حرارتی، یک فن و یک دستگاه تنظیمکننده دما تشکیل شده است و بهعنوان یکی از راهحلهای پراستفاده برای کاهش دما و تراکم هوا در فضاهای مختلف، از جمله خانهها، ادارات و فضاهای صنعتی استفاده میشود.
از دیگر کاربردهای هواساز، میتوان به کاهش علائم آلرژی، بهبود کیفیت خواب و کاهش نفوذ ذرات مضر در هوا اشاره کرد. همچنین برخی از مدلهای این دستگاه، دارای قابلیت کنترل از راه دور و مانیتورینگ کیفیت هوا هستند که میتواند برای کنترل کیفیت هوا در محیطهای خاص مانند بیمارستانها و اتاق عمل، بسیار مفید باشد.
هواساز یک واحد انتقال هوا میباشد که معمولا با نام اختصار AHU(Air Handling Unit) نیز شناخته میشود. با استفاده از سیستم هواساز امکان مستقل سازی تامین سرمایش و گرمایش در واحدهای مسکونی از یکدیگر وجود دارد.
سیستم هواساز نسبت به فن کویل باعث بهبود کیفیت هوای خروجی بیشتری در مراکز بزرگ مانند بیمارستان، اداره ها و… در مناطق مرطوب می شود.
از هوارسان می توانید در مکان هایی مانند محیط های درمانی و بیمارستان که در آنجا فیلتراسیون هوا امر مهمی است استفاده نماید. هواساز ها در ابعاد و ظرفیت های مختلف موجود می باشند و یکی از بهترین دستگاه تهویه شناخته می شوند. از دیگر کاربردهای این سیستم میتوان به استفاده ار آن در محیط های عمومی بزرگ مانند مراکز تفریحی و فروشگاهی اشاره نمود.
مطالب تکمیلی: دیگ موتورخانه
انواع چیلرها
چیلر(chiller) در صنعت تهویه مطبوع، دستگاهی (ماشین تبرید) است که آب سرد تولید میکند. یک دستگاه چیلر براساس قانون تراکم بخار و جذب بخار کار میکند. سیستم تراکم بخار از انرژی مکانیکی در شکل موتور الکتریکی برای به راه انداختن سیکل سرمایش استفاده میکند.
چیلرها به دو دستهی چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم میشوند. تقسیمبندی دیگر چیلرها بر اساس شکل خنک شدن مایع مبرد است که به سه دسته آب خنک، هوا خنک و تبخیری تقسیم میشوند.چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارت باعث ایجاد برودت و سرما میشوند.
شرکت ایرتمپ باارائه چیلرهای تراکمی آب خنک و هواخنک تولید هایتما ایتالیا در مدلهای مختلف توانسته سالیان متمادی یکی از با کیفیت ترین محصولات سرمایش خود یعنی چیلر (chiller) را به بازار ارائه دهد.
انواع چیلرهای ایرتمپ، تولید هایتما ایتالیا به شرح زیر میباشد:
چیلر تراکمی توربوکور هواخنک مدل TFV
چیلر تراکمی اسکرو هواخنک مدل DTS
چیلر تراکمی توربوکور آب خنک مدل TFW
چیلر تراکمی اسکرال هواخنک مدل SBS
مینی چیلر تراکمی اسکرال هواخنک مدل ENR
چیلر تراکمی اسکرال هواخنک مدل CFT
چیلر تراکمی اسکرو هواخنک مدل NOVA
شرکت ایرتمپ با ارائه محصولات سرمایشی، گرمایشی و تهویه مطبوع باضمانت کارخانجات صنعتی جنرال همواره در تلاش است با کیفیتترین محصولات و خدمات را به بازار ارائه دهد.
منبع: www.airtemp.org