نمای ساختمان قسمت بیرونی ساختمان است و از آنجا که هویت و شخصیت معماری ساختمان را نشان می دهد دارای اهمیت زیادی است. نمای آپارتمان و ساختمان های بلند مرتبه به دلیل تاثیر زیاد بیشتر بر بدنه شهری ، از حساسیت بیشتری یرخوردار بوده و با توجه به منطقه و بافت شهری از ضوابط و استاندار های خاصی که توسط شهرداری ها و یا کمیته نما تعیین می شود پیروی می کنند. نما در ساختمان های مختلف با توجه به نوع کاربری آن می تواند متفاوت باشد. سازه های آپارتمانی نیز سبک های متفاوت و خاص خود را برای طراحی نما دارند. این مقاله قصد داریم برای آشنایی بیشتر درمورد نمای آپارتمان و سبک های مختلف آن توضیح دهیم.
نمای آپارتمان و نکاتی مهم در طراحی
طراحی نما در آپارتمان و ساختمان های دارای طبقات با ساختمان های یک طبقه متفاوت است. در طراحی نمای ساختمان با طبقات کم، دست طراح نما در انتخاب مصالح متنوع و همچنین انتخاب فرم، باز است و می تواند از ترکیب خصوط افقی و عمومی مناسب نما را یکنواختی خارج کند. اما طراحی نمای ساختمان های دارای طبقات زیاد و آپارتمانی استفاده از تنوع زیاد در فرمها و مصالح ناموزون با تعداد زیاد می تواند باعت شلوغی و ناهماهنگی در طراحی شده و چشم بینده را سردرگم و خسته کند.
در طراحی آپارتمانی بیشتر از مصالح سبک استفاده شده و و تنوع فرمی کمتری دیده می شود و بجای آن از اشکال ریتم دار در طراحی استفاده می شود. هر چه تعداد طبقات بیشتر باشد لازم است طراحی برای دیده شدن از دور دیزاین شود و تمرکز بر جزییات در طراحی کمتر می شود.
انتخاب نوع مصالح مصرفی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در برخی از شهر ها قوانین و مقررات خاصی در انتخاب سبک و نوع مصالح وجود دارد و حتما لازم است قبل از طراحی به این نکات توجه شود. در ادامه به تعدادی از انواع نما برحسب مصالح مصرفی اشاره می شود.
سبک های مختلف نمای آپارتمان از نظر تنوع مواد به کار رفته
برای ساخت نمای یک آپارتمان، مواد بسیار مختلفی وجود دارد. برخی از این مواد عبارتند از:
نمای فلزی
پرکاربرد ترین، محبوب ترین و مهم ترین نوع نمای آپارتمان برای ساختمان های تجاری را می توان نمای فلزی دانست. نما های فلزی مدل های بسیار مختلفی دارند و هر کدام از این مدل ها نیز ویژگی های بسیار متفاوتی دارند. از مهم ترین نما های فلزی می توان به مدل های فولادی، آلومینیومی و روی اشاره کرد.
فلز ها ویژگی های مثبت بسیار زیادی دارند که باعث می شود به عنوان یک نمای محبوب مورد استفاده قرار بگیرند. از مهم ترین ویژگی های نما های فلزی می توان به غیر قابل احتراق بودن، قابلیت بازیافت آن ها، مقرون به صرفه بودن و نصب آسان به دلیل داشتن پانل های بزرگ و سبک اشاره کرد.
از نما های فلزی معمولا در ساختمان های صنعتی و تجاری و انبار های بزرگ استفاده می شود؛ البته استفاده از آن برای ساخت نمای ساختمان های مدرن مسکونی نیز در سال های اخیر به شدت رواج یافته است.
نما های چوبی
چوب به دلیل جذابیت منحصر به فرد و انتقال حس طبیعی بودن برای ساخت نمای ساختمان به کار برده می شود. نما های چوبی از گران ترین نما های موجود به حساب می آیند. این نوع نما ها با صفحات باریک و بلند چوبی ساخته می شوند. نما های چوبی برای ساخت نمای آپارتمان مدل های بسیار متنوعی دارند.
یکی از مزیت های بسیار مهم نما های چوبی این است که می توانند انتشار کربن را کاهش دهند؛ زیرا چوب پس از قطع شدن و تبدیل شدن به الوار می تواند به عنوان ذخیره کننده کربن عمل کند. علاوه بر این موارد، الوار ها یک عایق عالی هستند و از هدر رفتن گرما و سرما جلوگیری می کنند. این موضوع باعث می شود مصرف انرژی خانه کاهش یابد.
نما های سنگی
انسان هزاران سال است که از سنگ ها برای ساخت نمای سازه های خود استفاده می کند. استفاده از سنگ برای ساخت نمای آپارتمان بسیار رایج است. سنگ ها به دلیل دوام و کیفیت بالا بسیار محبوب هستند. علاوه بر این، سنگ یکی از اجزای اصلی در ساخت نمای ساختمان هایی است که از سبک مدرن پیروی می کنند. سنگ ها می توانند برای ایجاد یک ظاهر منحصر به فرد، بدون هیچ پیچیدگی خاصی استفاده شوند.
از مهم ترین ویژگی های سنگ برای ساخت نما می توان به سطح غیر متخلخل سنگ اشاره کرد که ساختمان را از باران و سایر عوامل محیطی محفوظ می دارد. خوب است بدانید که محافظت از نمای آپارتمانی سنگی بسیار راحت است. البته استفاده از سنگ در طراحی آپارتمانی بخصوص در شهرهای بزرگ دارای نحدودیت هایی است که باید به آن توجه شود.
نمای وینیل
وینیل یک نمای ارزان و مدرن محسوب می شود. نما های وینیلی برای نصب در روکش ها و نوار های بزرگ مستطیلی شکل ساخته می شوند. وینیل ها از نظر تنوع رنگ نسبت به دیگر نما ها گزینه بهتری هستند. علاوه بر این، روکش های وینیل را می توان با یک لایه عایق اضافی ترکیب کرد تا به حفظ دمای داخلی ساختمان کمک کند. روکش های وینیلی سبک و برای ساخت نما با بودجه کم مناسب هستند. استفاده از وینیل در ساخت ساختمان های تجاری محدود است.
نمای شیشه ای پر کاربرد در طراحی نمای آپارتمان تجاری
محبوب ترین نمای آپارتمان برای آپارتمان های تجاری، نمای شیشه ای است. نما های شیشه از نظر بصری بسیار زیبا هستند و توجه زیادی را به خود جلب می کنند و ظاهر فوق مدرنی را به نمایش می گذارند. همچنین به عنوان یک عایق حرارتی و مقاومت در برابر آب و هوا های مختلف فوق العاده عمل می کنند.
به طور کلی، باید گفت که روکش های شیشه در برابر آب و هوا های مختلف مقاوم هستند و نگهداری از آن ها نیز پیچیده نیست و نیاز به هزینه زیادی ندارد. شیشه با کیفیت می تواند سطح بالایی از نیرو را نیز تحمل کند. مهم ترین مشکل نمای شیشه ای برای استفاده در نمای آپارتمان، هزینه بسیار بالا و پیچیدگی نصب آن است؛ زیرا به سیستم ها و روش های پیچیده ای برای ایمن سازی نیاز دارد.
نمای آجری
نمای آجری از رایج ترین نما هایی است که در طراحی های سبک کلاسیک به کار برده می شود. نما های آجری به راحتی نصب می شوند و مقرون به صرفه هستند. همچنین در برابر آب و هوا های مختلف نیز مقاومت خوبی دارند. نما های آجری نسبت به دیگر نما ها کمترین نیاز را به نگهداری و تعمیر دارند.
سیمان الیافی
پیشرفت های علمی موجب به وجود آمدن سبک های مختلف نمای آپارتمان شده است. یکی از نما های نسبتا جدیدی که به لطف ترکیب علم و طبیعت به وجود آمده است، سیمان الیافی است. این نوع نما از ترکیب سیمان، سلولز، ماسه و الیاف مصنوعی به دست می آید. نما های ساخته شده با سیمان الیافی دوام بسیار بالایی دارند. این نوع نما با وجود دوام بالا، انعطاف پذیری بسیار خوبی نیز دارد. هزینه نصب آن نیز کم است و پیچیدگی زیادی ندارد.
جمع بندی
نما های آپارتمان ها از مواد مختلفی ساخته می شوند. موادی که برای ساخت نمای آپارتمان به کار برده می شوند، می توانند بر ویژگی های کلی آپارتمان و ظاهر آن تاثیر بسیار زیادی بگذارند. در این مقاله برخی از رایج ترین موادی که برای ساخت نمای آپارتمان به کار برده می شوند را نام بردیم و ویژگی های مثبت هر یک را بیان کردیم.