لطفا امتیاز بدهید

سقف در ساختمان در کنار تیرها، ستون ها و فونداسیون کار انتقال نیروهای وارد بر ساختمان را انجام می دهد و جزء اجزای باربر اصلی در ساختمان است. در واقع می توان گفت سقف وظیفه جمع کردن بارها مرده و زنده وارد بر طبقات به تیر ها را دارد. انواع سقف در ساختمان ها در ایران مورد استفاده قرار می گیرد که هر کدام دارای ویژگی های خاص خود می باشد و نحوه اجرا و پیاده سازی آنها نیز متفاوت است. بنابراین نیاز است با بررسی عوامل مختلف بهترین و مناسبترین انواع سقف ساختمان انتخاب شود. در ادامه قصد داریم به معرفی انواع مختلف و مزایا و معایب آنها بپردازیم.

عوامل تاثیر گذار در انتخاب سقف ساختمان

عوامل مختلفی برای انتخاب سقف مناسب برای ساختمان تاثیر گذاراست. شما باید با توجه به اینکه کدام یک از این موارد، برای شما در اولویت است نوع سقف مناسب برای ساختمان را مشخص کنید.

  • میزان باری که قرار است به سقف وارد شود
  • مقاومت جانبی مورد نیاز برای ساختمان
  • ضخامت مورد نظر برای سقف
  • مقاوم بودن در مقابل آتش سوزی
  • نوع کاربری ساختمان
  • میزان هزینه مورد نظر
  • وزن تمام شده سقف
  • نحوه انتقال سیستم های تاسیساتی

معرفی انواع مختلف سقف ساختمان

سقف دال بتنی

سقف تیرچه و بلوک

سقف تیرچه کروبیت

سقف یوبوت

سقف وافل

سقف روفیکس

سقف کوبیاکس

سقف پیش تنیده

سقف طاق ضربی

سقف کامپوزیت

سثف عرشه فولادی

سقف متحرک

سقف کاذب

سقف دال بتنی مستحکم ترین انواع سقف ساختمان

سقف دال بتنی جزء انواع سقف پرکاربرد در صنعت ساختمان می باشد و برای سقف مکان های حساس و خانه ها کاربرد دارد. این سقف فوق العاده مستحکم و دائمی ست. اجرای سقف دال بتنی دشوار بوده و نیاز به آماده سازی زیادی دارد. سقف دال بتن جزء سقف های یک پارچه محسوب می شود و عمده مصالح مورد استفاده در آن بتن و فولاد است.

مزایا و معایب سقف دال بتنی

سقف دال بتنی مقاومت خمشی و برشی بالایی دارد ، محکم بوده و مقاومت خوبی در مقابل زلزله دارد، عایق صوتی است و نیاز به عایق صوتی مجزا ندارد ، عمر طولانی دارد ، سرعت اجرایی آن بالاست ، میزان استفاده میلگرد در آن زیاد نیست و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. از معایب آن می توان به مقاومت کششی پایین و وزن بالا اشاره کرد.

سقف دال بتنی

سقف دال بتنی

سقف یوبوت

سقف یوبوت از دولایه بتن مسلح در بالا و پایین دال مجوف تشکیل شده و بین دو لایه بتن از قالبهای به نام یوبوت پرمی شود. در واقع سقف یوبوت شبیه به سقف دال دوطرفه است که مشکل اصلی سقف دال دوطرفه که وزن بالای آن است را نداشته و در نتیجه طول دهانه آن را محدود نمی کند.استفاده از سقف یوبوت باعث می‌شود امکان افزایش طول دهانه ها وجود داشته باشد و وزن سازه نیز کاهش پیدا می‌کند. این متریال از مصالح نوین در صنعت ساختمان است. برای آشنایی بیشتر با مصالح نوین در صنعت ساخنمان می توانید مقاله معرفی سازه های نوین در صنعت ساختمان را مطالعه کنید.

مزایای سقف یوبوت

کاهش تعداد ستون ها ، کاهش بارهای وارده بر ساختمان،  ایمنی در مقابل آتش سوزی، امکان اجرای سازه با دهانه های بزرگ ، مقاومت بالا ، ضد صدا بودن،  کاهش مصرف بتن و میلگرد ، امکان استفاده از ستون های نامنظم

معایب سقف یوبوت

اجرای سقف یوبوت در دهانه های کوتاه مقرون به صرفه نیست،  نگهداری قالب ها در صورت عدم استفاده مشکل است ،  در صورت آسیب دیدن و شکستن ممکن است بتن در ساختار قالب نفوذ کند

سقف یوبوت

سقف تیرچه بلوک رایج ترین انواع سقف ساختمان در ایران

سقف تیرچه بلوک یا سقف تیرچه دال از رایج‌ترین انواع سقف در ایران است که از تیرچه ، بلوک و بتن در جا تشکیل می‌شود. در این سقف تیرچه ها از هم فاصله دارند و فاصله بین تیرچه ها از بلوک پر می شود.جنس بلوک ها نیز می تواند بتن یا سفال و یا پلاستو فوم باشد. از این سقف بیشتر در سازه های بتنی استفاده می‌شود؛ اما در سازه هایی مثل فلزی نیز قابل استفاده است.

مزایا و معایب سقف تیرچه بلوک

ازمزایای سقف تیرچه و بلوک می توان به سبک بودن،  عدم نیاز به نیروی کار متخصص ، مقاومت و دوام در برابر آتش سوزی ، عایق صوتی ، گرمایی و رطوبتی ، صرفه‌جویی در بتن و آرماتور، کاهش مصرف خاک و گچ به دلیل یکنواختی سقف و از معایب آن محدود بودن دهانه قابل اجرا با این سقف ، محدودیت در اجرای سقف قوسی و مثلث شکل و امکان شکستن پاشنه تیرچه می باشد.

سقف تیرچه بلوک از رایج ترین انواع سقف ساختمان

سقف تیرچه بلوک از رایج ترین انواع سقف ساختمان

سقف تیرچه کرومیت

کرومیت نوعی سقف تیرچه بلوک است با این تفاوت که پاشنه تیرچه ها در سقف کرومیت فلزی است اما در سقف تیرچه بلوک از بتن استفاده می شود. از نظر عملکردی نیز مانند سقف تیرچه بلوک عمل می کند.

مزایای و معایب سقف ساختمان تیرچه کرومیت 

سرعت اجرایی و سهولت در کار،  کاهش وزن سقف، عدم نیاز به شمع بندی، یکپارچه بودن اسکلت و سقف به دلیل جوش خوردن اسکلت با تیرچه های کرومیت ، امکان اجرای چند سقف به طور همزمان ، امکان اجرای سقف با دهانه حداکثر ۱۲ و نیم متر. اما از معایب این سقف نیاز داشتن به نیروی آموزش دیده، امکان نمایان شدن اثر تیرچه در زیر گچ کاری در طولانی مدت می باشد.

سقف کرومیت یکی از انواع سقف ساختمان

سقف کرومیت یکی از انواع سقف ساختمان

سقف وافل از انواع جدید سقف ساختمان

سقف وافل از انواع سقفهای بتنی است که برای اجرای آن از قالب وافل استفاده می شود. این سقف سازه جدید است که بیشتر در ساخت سقف های بلند با ارتفاع بیش از ۱۲ متر کاربرد دارد. در ساختمان های با سازه بتنی و فلزی قابل استفاده است. این سقف در فضاهایی مثل فرودگاه ها ، ایستگاه های مترو ، سالن ها ، بیمارستان ها، سوله ها که وزن  زیادی به سقف وارد نمی شود کاربرد بیشتری دارد.

مزایا و معایب سقف ساختمان وافل

از مزایای سقف وافل می توان به صرفه جویی اقتصادی ، مدت زمان اجرای کمتر،  مقاومت و ایمنی در برابر حریق ، عملکرد لرزه ای مناسب،  کنترل بهینه سر و صدا و آکوستیک بودن سقف،  کاهش وزن مرده سقف اشاره کرد و معایب آن نیز نیاز داشتن به نیروی کار متخصص برای اجرا ، مناسب نبودن برای مناطق با باد های شدید و غیر قابل استفاده بودن برای سقف های شیبدارمی باشد.

سقف عرشه فولادی

یکی از انواع سقف های نوین در صنعت ساختمان است که در سازه های فلزی و بتنی کاربرد دارد. سقف عرشه فولادی تشکیل شده از مجموعه ای از ورق های فلزی( فولادی یا گالوانیزه )که بر روی تیرها سوار می شوند و سطحی بادوام برای به کارگیری بتن ، عایق ها و موارد ضد آب فراهم می کنند. دارای سه نوع عرشه کامپوزیتی ، عرشه دهانه بلند و عرشه سلولی  می باشد.

مزایا و معایب سقف عرشه فولادی 

سقف عرشه فولادی فوق العاده ارزان است و اجرای آن نیز سریع است ، وزن پایینی دارد، مصرف بتن را کاهش می دهد ، دارای دوام طول عمر بالایی ست،  سطحی یکپارچه و زیبا ایجاد می کند،  عایق صدا و حرارت است، ضخامت سقف را کاهش می دهد، برای نصب تاسیسات مشکلی ندارید. از معایب این سقف می توان به اجرای سخت تر و نیازداشتن  به تمهیدات خاصی قفل از اجرا دارد. نیاز است حین اجرا تمام جوش ها توسط ناظر کنترل شود ، این سقف دارای لرزش زیادی نسبت به دیگر سقف هاست.

سقف کوبیاکس

سقف کوبیاکس جزء سقف های دال مجوف دوطرفه بتن ست با این تفاوت که در هسته بتن مرکزی از گوی های توخالی که اصطلاحاً کوبیاکس گفته می شود استفاده می‌شود. کوبیاکس بدون آسیب زدن به عملکرد کلی سازه ، باعث کاهش هزینه های ساخت و ساز می شود. این سقف برای اجرا روی خاک های ضعیف گزینه مناسبی است.

مزایای سقف کوبیاکس ازانواع سقف ساختمان دل مجوف دو طرفه

کاهش میزان بتن و فولاد ، کاهش بار اضافی وارده به سقف ، عایق بودن در مقابل آتش سوزی،  افزایش عمر و دوام سقف،  اجرای سریع ، عایق صوتی ، قابلیت اجرا برای دهانه های با قطر بالا

معایب سقف کوبیاکس

به دلیل جدید بودن این سقف هنوز قوانین و مقررات چندانی برای آن وجود ندارد وهزینه تمام شده آن برای نیز برای پروژه‌های کوچک مقرون به صرفه نیست.

سقف روفیکس

سقف روفیکس نوعی سقف دال بتنی محسوب می شود که با قالب هایی به نام  روفیکس که نقش نگهدارنده بتن را دارد تولید می شود. در این روش معمول سقف سازی از قالب موقت برای ریختن بتن استفاده می کنند که این کار علاوه بر هزینه زیاد تر اجرای آن نیز به زمان زیادی احتیاج دارد.  اما با استفاده از سقف های بتنی کامپوزیتی  که با قالب فلزی روفیکس ساخته شده این مشکل برطرف شده و علاوه بر آن وزن بار مرده  ساختمان نیز حدود ۴۰ درصد کاهش می یابد.

مزایا و معایب سقف روفیکس

سهولت و سرعت در اجرا، عایق صوتی و حرارتی بودن، افزایش استحکام سازه، کاهش حجم بار مرده  بر ساختمان، کاهش هزینه مصالح سقف،  امکان بتن ریزی همزمان طبقات،  کاهش ضخامت وزن سقف، قابلیت عبور تاسیسات در داخل ضخامت سقف

معایب سقف روفیکس

قیمت بالاتر نسبت به قالب های موقت ، کاهش مقاومت فشاری سقف در صورت ارتعاش نادرست بتن ، بالا بودن هزینه استهلاک دستگاه سنگ برقی  به دلیل عدم امکان برش با قیچی

سقف روفیکس

سقف روفیکس

سقف کامپوزیت

یکی از رایج ترین انواع سقف ساختمان است که با ترکیبی از پروفیل فولادی و بتنی مسلح ساخته می شود. برای ساختمان هایی با سازه فلزی فوق العاده مناسب است، سقف کامپوزیت بر اساس نوع روش اجرایی آن به چهار دسته کامپوزیت فلزی،  سقف کامپوزیت کرومیت سقف عرشه فولادی و سقف روفیکس تقسیم می شود

معایب سقف کامپوزیت

هزینه نصب و اجرای این سقف در مقایسه با دیگر سبک ها بیشتر است ، اجرای آن بر روی سازه های غیر فلزی دشوار است ، برای ساختمان های مسکونی چندان مناسب نیست.

سقف طاق ضربی

سقف طاق ضربی از قدیمی‌ترین انواع سقف است که در گذشته در سبک معماری ایران فراوان مورد استفاده بوده است . برای اجرای سقف طاق ضربی ابتدا باید تیرریزی مناسبی داشته باشیم  با استفاده از آجر فشاری و ملات گچ و خاک طاق به صورت قوس دار اجرا می شود. در سازه های اسکلت فلزی کاربرد بیشتری دارد اما در سازه های بتنی و بنایی نیست قابل اجراست.

مزایا و معایب سقف طاق ضربی

اجرای سقف طاق ضربی نیاز به نیروی کار ماهر ندارد ، مواد و مصالح به کار رفته در دسترس است و برای اجرای سقف شیبدار نیز سرعت اجرای بالایی دارد .اما این سخت دارای وزن زیاد و سنگینی است که در صورت وقوع زلزله به شکل آوار فرو می ریزد. رد کردن تاسیسات از آن ممکن نیست .به هنگام راه رفتن یا دیگر تحرکات لرزش سقف زیاد است و امکان خوردگی و پوسیدگی تیرآهن در اثر تماس با گچ وجود دارد.

سقف پیش تنیده

سقف پیش تنیده یکی از روشهای جدیدی است که امروزه برای ساخت سقف از آن استفاده می شود. در اصل در این روش به جای میلگرد و آرماتور از کابل های فولادی استفاده می شود. با قرار دادن کابل های فولادی که در غلاف قرار دارد مقاومت و تحمل بار بتن بیشتر می‌شود. یعنی با به وجود آمدن تنشی که از ثبات و دائم برخورداراست می‌توان از تنش های بار مرد یا زنده جلوگیری کرد و کمک کرد سقف بار بیشتری را تحمل کند.

مزایا و معایب سقف پیش تنیده

امکان اجرای دهانه های زیاد با حداقل تعداد ستون ، کاهش وزن سقف و مصالح مصرفی،  سرعت بالای ساخت ضخامت دال کمتر ، حذف تیر ها،  کاهش ارتفاع طبقات و کل ساختمان،  قابلیت خوبه عبور لوله ها و ادوات تاسیسات ، حذف آویز تیرها و امکان ایجاد سقف کاملا مسطح.

معایب اجرای سقف پیش تنیده

نیاز به نیروی ماهر دارد ، در اثر به وجود آمدن نیرو های بزرگ در کابل ها تخریب سقف ها پر خطر است ، هزینه ساخت بالایی دارد و در حین ساخت نیاز به دقت بالایی ست.

سقف متحرک

به طور کلی به سقف هایی که قابلیت باز و بسته شدن دارند ، سقف های متحرک ، جمع شود یا بازشو می‌گویند. این سقف‌ها ظاهری کاملاً متفاوت با سقف های آجری و … دارند. از نظر زیبایی ظاهری، ظاهری فوق العاده زیبا و مدرن دارد. سقف های متحرک دارای سه نوع سقف های متحرک پارچه های ، تمام آلومینیومی و شیشه‌ای می باشند.

این مدل سقف ها برای پوشش فضاهای روباز کافی شاپ ها ،  استخرها،  رستوران ها،  پوشش تراس و بالکن ، آلاچیق محوطه روف گاردن ،  سر در ورودی و یا پارکینگ خودرو مناسب می باشند.

سقف کاذب

سقفی ثانویه برای ساختمان محسوب می شود که در زیر سقف اول اصلی نصب می‌شود. سقف کاذب علاوه بر ایجاد زیبایی برای عبور تاسیسات و سیم کشی ها ، نورپردازی های ساختمان ، عایق کردن سقف در برابر صدا کارایی دارد. سقف کاذب  بسته به نوع کاربری و سلیقه افراد در انواع مختلف قابل استفاده است .مثل سقف رابیتس ،  سقف کاذب کناف ، سقف با پنل های گچی سقف ، سقف چوبی ، سقف آلومینیومی،  سقف آکوستسیک، سقف طلقی و سقف مجازی. هر  کدام از انواع سقف های کاذب می تواند جذابیت خاصی به دکوراسیون ببخشند و شما می توانید برحسب نیاز و سلیقه خود از نوع مناسب آن استفاده کنید