5/5 امتیاز از (1 رای )

نقشه کشی ساختمان اولین و مهمترین مرحله  در فرآیند ساخت و ساز می‌باشد. این مرحله شامل ایجاد یک نقشه دقیق و با جزییات کامل از ساختمان است که برای مهندسین، معماران، و سایر اعضای تیم ساخت اطلاعات لازم را فراهم می‌کند.

فرایند نقشه کشی ساختمان

فرایند نقشه کشی ساختمان به این صورت است که ابتدا نفشه های معماری ساختمان یا همان نقشه های فاز یک معماری طراحی می شود. پس از آن نقشه محاسبات سازه طراحی شده و در نهایت نقشه تاسیسات برق و تاسیسات مکانیک توسط مهندیسن مربوطه طراحی می شود. مهمترین بخش از طراحی مربوط به طراحی نقشه معماری است؛ چرا که پایه و اساس ساختمان در طراحی معماری مشخص می شود. در طراحی معماری تمامی اطلاعات مکانی مثل مکان مناسب راه پله، آشپزخانه، اتاق خواب ها، پذیرایی و… ابعاد و اندازه اتاق خواب ها ، درب و پنجره ها و حتی نمای خارجی ساختمان مشخص می شود.

مراحل طراحی نقشه های معماری

تهیه اطلاعات اولیه

قبل از هر چیز، اطلاعات مورد نیاز برای ساختمان باید جمع‌آوری شود. این اطلاعات شامل ابعاد ملک، شرایط محیطی، امکانات موجود و نیازهای مختلف می‌شود.

تحلیل نیازها و استفاده از مدل سه‌بعدی

معماران و مهندسان با تحلیل نیازها و اهداف مشتریان، یک مدل سه‌بعدی از ساختمان ایجاد می‌کنند. این مدل نقشه‌ای است که شامل ابعاد و جزئیات مختلف ساختمان است.

نقشه ساختمان سه خواب

نقشه ساختمان استاندارد

نقشه ساختمان استاندارد در صورتی با کیفیت و مطلوب محسوب می شود. که عملکرد مناسبی برای ساکنین خانه داشته باشد. ارزان ترین و با کیفیت ترین نقشه ساختمان را در کم ترین زمان، در سایت خانه معمار جستجو کنید. برای طراحی یک نقشه ساختمان استاندارد، باید مهمترین عوامل تاثیر گذار در نقشه خانه را مورد بررسی قرار داد.

5/5 امتیاز از (1 رای )
ساختمان مسکونی استاندار چگونه است

زمین مناسب برای نقشه ساختمان استاندارد چگونه است؟

زمین به عنوان بستر طرح می‌بایست با خواسته کارفرما مطابقت داشته باشد. کارفرمایی که خواسته فراوان دارد و از پله گریزان است نمی تواند یک زمین محدود برای طرح خود انتخاب نماید.

یک موضوع مهم!

نقشه ساختمان استاندارد که در چارچوب قوانین و ضوابط شهرسازی است. معمولا دارای سطح تراکم ۶۰ درصد می باشد. هنگام خرید زمین باید به نیازهای خود توجه داشته باشید. در صورتی که ساختمان دوبلکس می پسندید محدودیت زمین شما را در طراحی یک ساختمان ایده آل محدود نمی کند. هنگام خرید زمین می بایست به وضعیت جغرافیایی زمین دقت داشته باشید. بعضی اوقات اتفاق می‌افتد که مشاورین املاک با توجه به قیمت ،زمین مناسبی به شما پیشنهاد می کنند. یا زمین شما از بافت متراکم برخوردار نیست و یا زمین نسبت به سطح دسترسی گود یا پایین‌تر است. در این حالت است که هزینه ساخت زیر زمین به شما تحمیل می‌شود. در صورتی که با پرداخت بیشتر می‌توانستید زمینی تهیه نمایید که هزینه اجباری به شما تحمیل ننماید.

زمین جنوبی

زمین جنوبی برای کسانی مناسب است که قصد ساخت چند واحد ساختمان به صورت مستقل داشته باشند. از طرفی نمی خواهند از طرف ساختمان های شمالی بر آنها اشرافیت داشته باشد. برخی اوقات امنیت بیشتر، ایده خرید زمین جنوبی را برجسته تر می کند. در کل زمین جنوبی برای ساخت آپارتمان ها و ساختمان های چند واحدی مناسب تر است. زیباترین نقشه ساختمان سه خوابه جنوبی را در سایت ما جستجو کنید.

زمین شمالی

زمین های شمالی حال و هوای دیگری دارد در شهرهای کوچک زمین های شمالی یا به قول خودمان درب حیاط بهتر است.

آخر کلام

دلیل برتری زمین شمالی نسبت به جنوبی فقط یک نکته است: حیاط!!

لندسکیپ

حیاط در طراحی پلان معماری

حیاط در خانه های سنتی از تقدس والایی برخوردار بود چون که حیاط محل تقسیم شادی و غم ها بود. پله های حیاط را بلند می گرفتند که مبادا عنصر پله، حریم حیاط را بشکنند. اگر عکس های هوایی بافت سنتی را نگاه کنید. متوجه خواهید شد که با توجه به قناسی زیاد زمین ها، ولی هندسه حیاط کاملا منظم و ابعاد موازی داشته‌اند. حس برتری زمین های جنوبی سینه به سینه به صورت یک ژن یا یک پالامیسس به ما انتقال یافته. همانند: بوی خاک، صدای آب، بوی گل!!!

اگر به دنبال نقشه ساختمان ویلایی زیبا و مدرن و شیک هستید حتما به سایت خانه معمار سر بزنید!

یک موضوع مهم دیگر حیاط منزل می تواند فیلتر قوی جهت فراموش کردن مشکلات و هیاهوی خارج و تقویتی برای حس آرامش جهت پیوستن به محیط آرام در قلب خانواده باشد. اگر می خواهید یک ساختمان آرام برای زندگی خودتان داشته باشید. پیشنهاد می کنم زمین جنوبی تهیه کنید. ولی اگر می خواهید حتی ۲ واحد مسکونی داشته باشید زمین شمالی برای شما مناسب تر است. اما توصیه می کنم هرگز به سراغ زمین های گود و عمق دار نروید. چون باز هم هزینه ساخت اجباری روی دوش شما می‌گذارند. این بار نیز خطرناک تر است چون علاوه بر اینکه هزینه ساخت شما را افزایش می‌دهد. عنصری به نام شیب راه برای ارتباط خودرو به زیر زمین به حیاط شما تحمیل می کند. که بخش اعظمی از حیاط شما را اشغال می کند.

 

ساختمان چند طبقه بسازم؟

تعداد طبقات در کلان شهرها که قیمت زمین فوق العاده بالا است. جزء ارکان های این مقاله نیست چون جواب آن کاملا واضح است. هرچه شهرداری مجوز دهد سازنده تمایل دارد که بسازد. معمولا تعداد طبقات برای شهرهای کوچک که قیمت زمین آنچنان زیاد نیست بیشتر مطرح است. ولی کارفرما ها بیشتر طالب هستند تا تعداد طبقات بیشتری بسازند. این تصمیم باید با در نظر گرفتن سطح مالی کارفرما انجام شود. بیشتر اوقات کارفرما وسوسه می شود فارغ از تمکن مالی خود تصمیمی نابه‌جا بگیرند و به وفور دیده می‌شود که در قدم های ابتدایی قدرت ادامه ساخت بنا را از دست می دهد و مجبور می گردد تا با زیان فراوان ملک خود را بفروشد. متاسفانه دچار واسطه‌ گران می شود که بنای ساخته شده را عاملی برای بی ارزش کردن ملک قلمداد کنند.

پیشنهاد می کنم از محصول نقشه کامل ساختمان با طراحی زیبا و نمای فوق العاده 20×11 هم دیدن کنید.

نقشه پلان آپارتمانی

انتخاب تعداد طبقات با توان مالی حال یا آینده؟

بعضی اوقات کارفرما بدون در نظر گرفتن تمکن مالی خود پیش‌بینی طبقات اضافه را می کند. این امر باعث می گردد که سطح مصالح مصرفی ساختمان را افزایش دهد. این هم می تواند بار مالی اضافه به کارفرما تحمیل کند در صورتی که شاید هیچگاه اقدام به ساخت طبقات پیش بینی شده ننماید. امروزه بخش عظیمی از سرمایه های مردم صرف تصمیمات نابجا در این خصوص می‌شود. بعضی از کارفرماها علاوه بر نیاز خود، علاقه مند هستند تا بخشی از طبقات را به فرزندان خود اختصاص دهد. پیش بینی اضافه طبقات زمانی مفید و موثر است که شخص تمکن مالی برای ساخت آن داشته باشد. هرچند متاسفانه جوانان امروزی علاقه زیادی به زندگی در کنار والدین خود ندارند و بیشتر تمایل دارند کاملاً مستقل زندگی کنند. اما پیشنهاد همیشگی من به کارفرما این است که برای سن، نیاز و تمکن مالی امروز خود تصمیم بگیرند و هزینه اضافه در این خصوص انجام ندهند و آینده را به آینده بسپارند.

متراژ زمین برای یک نقشه ساختمان استاندارد

محدودیت مالی اقشار جامعه موجب شده تا املاک زمین ها را در قطعه های کوچکتر تفکیک کنند تا در توان خرید اقشار و جامعه باشد. ولی آیا زمین کوچک محدودیت است؟ زمین من کوچک است آیا می توان نقشه خوبی در آن طراحی کرد؟ زمین کوچک شاید محدودیتی برای طراحی نقشه ساختمان باشد ولی می‌توان این موضوع را به یک پتانسیل مثبت تبدیل نمود و حتی می توان ایده آل ترین نقشه ساختمانی را در آن رقم زد.

 

نقشه ساختمان دوبلکس

نقشه دوبلکس بهترین راهکار برای طراحی پلان معماری استاندارد، از زمین های محدود و کوچک است. یکی از دلایل پرهیز کارفرما از نقشه دوبلکس وجود پله ها و اختلاف سطح های طاقت فرسا است که کاملا هم منطقی است. برای حل این مشکل باید چیکار کنیم؟ برای این مشکل نیز راه حلی وجود دارد. طراحی پلان ساختمان دوبلکس در دو طبقه صورت می‌گیرد. که معمولاً در طبقه همکف ساختمان عرصه های عمومی را تخصیص می دهند و طبقه اول را به فضای خصوصی تر اختصاص می دهند.

نقشه طبقه همکف

طبقه همکف پلان دوبلکس به آشپزخانه زیبا و بزرگ و ناهارخوری سالن پذیرایی بزرگ و سرویس ها اختصاص می یابد. ولی اگر زمین شما خیلی کوچک باشد می توانید از طراحی اتاق خواب مهمان صرف نظر کنید. اتاق مهمان نیز باید شامل کمد رختخوابی و مستر باشد تا میهمان به راحتی و بدون نیاز به عرصه خصوصی یک ساختمان بتوانند چند روزی را در یک فضای راحت و بدون مزاحمت زندگی کند.

نقشه طبقه اول

طبقه اول نقشه ساختمان دوبلکس به خواب مستر که محل زندگی والدین است، خواب فرزندان، حال نشیمن، سرویس حمام و توالت، پنتری که همان آشپزخانه کوچک برای احتیاجات اولیه جهت ساعات سکونت در این طبقه تعبیه شود.

طراحی دکوراسیون داخلی

پله نقشه ساختمان دوبلکس

پله ساختمان دوبلکس به فرم های متفاوتی می تواند طراحی شود از جمله:

  • به صورت کرو و حلزونی
  • پله ال شکل
  • پله یو شکل
  • پله چند بازویی
  • پله یک طرفه

به نظر شما کدام پله بهتر است؟

انتخاب نوع پله ها بسته به وضعیت طراحی می توان در نظر گرفت. پله در ساختمان دوبلکس بیشتر نقش سناریوی پز را ایفا می کنند که باید باشد و جزء زیربنای ساختمان محسوب می شود. پله می تواند برای ساکنین در سنین بالاتر ایجاد مشکل نمایند. حالا این مشکل را چگونه حل کنیم؟ اینجاست که تکنولوژی به داد بشریت می رسد و این تکنولوژی چیزی جز آسانسور نمی باشد.

آسانسور

نقش آسانسور در نقشه ساختمان های دوبلکس چیست؟ آسانسور در نقشه ساختمان های دوبلکس جز لاینفک ساختمان باید باشد. چون تنها ضعفی که یک ساختمان دوبلکس دارد اختلاف سطح با وجود پله های زیاد است. اگر شما در طراحی نقشه دوبلکس از طراحی یک آسانسور یا حتی الامکان بالابر خانگی صرف نظر کنید می تواند موجب بی ارزش جلوه دادن ملک در نظر کارشناسان املاک جهت شکار بهتر آنان باشد. توان پرداخت هزینه  آسانسور ندارم، اگر توان خرید آسانسور بالابر خانگی برای ساختمان خود ندارید حتی الامکان محل و حفره های مورد نیاز برای اجرای یک آسانسور خانگی نیز در طراحی ساختمان خود و در نقشه های اجرایی خود داشته باشید.

آیا نصب آسانسور توجیه اقتصادی دارد؟

شاید بگویند که اجرای آسانسور برای یک ساختمان دو طبقه هزینه‌بر است ولی همین که شما عرصه عمومی و خصوصی ساختمان خود را در دو سطح پیاده سازی کرده اید به این معنی است که هزینه بسترسازی ای یا به طور ساده تر بگویم پی سازی ساختمان خود را کاهش داده اید. اگر شما ۳۰۰ متر فضا را در دو لول یا دو طبقه طراحی کنید فقط ۱۵۰ مترپی سازی برای ساختمان شما لازم است ولی اگر زمین شما بزرگ بود و خواستید برای ۳۰۰ متر زیر بنا در یک سطح ساختمان بسازید می‌بایست ۳۰۰ متر پی سازی نمایید. پس در ساختمان دوبلکس هزینه پی سازی شما کاهش می‌یابد و این صرفه جویی را می‌توانید برای احداث یک آسانسور یا یک بالابر خانگی اختصاص بدهید.

آشپزخانه

آشپزخانه

آشپزخانه قلب ساختمان است و می بایست در محل، ابعاد و عملکرد مناسب داشته باشد.

اگر از یک خانوم خانه‌دار بپرسیم آشپزخانه مدنظرتان چند متر باشد قطعاً تنها جوابی را که می شنوید این است: آشپزخانه بزرگ!! آشپزخانه بزرگ چه ویژگی دارد که اکثر خانمها به دنبال آن می گردند؟ و ایده آشپزخانه بزرگ از کجا سرچشمه می گیرد؟ خانم خانه دار راحت تر است که تمامی فرآیند پخت و پز تا سرو غذا در یک جا صورت بگیرد چون عملکرد بهتری دارد. برای نظافت آن وقت کمتری صرف می کند

ولی آیا ساکنین یک خانه نیز مانند خانوم منزل فکر می‌کنند؟

آشپزخانه کارگاه بانوی خانه است و برای فرآیند تولید غذا مجبور است از لوازم و ابزارآلات زیادی استفاده کند و برای این فرایند از ظروف زیادی بهره‌مند می‌شود تا یک غذای خوشمزه و لذیذ آماده شود ولی تا به خود بجنبد وقت نهار رسیده و فرصتی برای شستشو و تمیز کاری و برگرداندن ادوات در سر جای خودش نمی ماند. اعضای خانواده گرسنه، بانوی خانه نیز خسته و کوفته و تمایل دارد همان کارگاه غذای آماده شده را به اعضای ساکنین خانواده عرضه کند ولی با چند چالش جدی مواجه می شود. اول اینکه اعضای خانواده هیچ تمایلی به خوردن غذا در آشپزخانه ندارند.

چرا مردهای خانه از آشپزخانه فراری هستند؟

فضای آشپزخانه پس از فرآیند تولید غذا به هم ریخته و درهم است این همان معضلی است که بانوی خانه از آن بی خبر است. چون ساخته دست خود اوست پس با آنها کنار آمده ولی از آنجا که تمامی اشیاء پیرامون ما دارای فرکانس هایی می باشد که به صورت ناخودآگاه آنها را دریافت می کنیم مغز انسان آنها را به صورت یک پارازیت دریافت می‌کند. پس ناخودآگاه از آن فضا دوری می کنیم. این باعث می شود اعضای خانه از این فضا دوری کنند.

چالش بعدی خانم خانه، مثلث کار در آشپزخانه

آشپزخانه بزرگ بانوی خانه را دچار خستگی می کند چون مثلث کار در آشپزخانه را طولانی تر می کند. دلیل دیگری که بانوی خانه تمایل دارد آشپزخانه بزرگ داشته باشد قرار دادن میز نهار خوری در وسط آشپزخانه است و این نیز باعث می‌گردد که مبلمان مسیر عبور را قطع کند و موجب طولانی تر شدن مسیر مثلث کار شود

 بهترین مکان یابی تجهیزات آشپزخانه

آشپزخانه مطلوب در یک نقشه ساختمان استاندارد چگونه است؟

آشپزخانه کاربردی و ایده آل برای یک ساختمان معمولی بین ۱۵ تا ۲۰ متر مربع متناسب است ولی زیر جزئیاتی و ریز فضاهایی دارد که می بایست به عنوان مکمل در کنار آشپزخانه قرار گیرد فضاهایی مانند آشپزخانه کثیف یا سرخ پز خانه یا فضایی مستقل برای نهار خوری خارج از فضا و در همجواری آشپزخانه قرار می گیرد.

آشپزخانه کثیف چیست؟

آشپزخانه کثیف یا همان سرخ پز خانه فضایی است دودی برای پخت و پز خارج از دید ساکنین، قدیم‌ها به این فضا نیز مدبخ می‌گفتند مدبخ یا همان آشپزخانه کثیف می تواند در انتها یا در همجواری انتهای آشپزخانه قرار گیرد.

کدام یک بهتر است؟ آشپزخانه کثیف پشت آشپزخانه یا در کنار آشپزخانه

آشپزخانه کثیف در انتها و پشت آشپزخانه حیاط خلوت مکانی است دقیقا پشت آشپزخانه که معمولا از آن به عنوان آشپزخانه کثیف یاد می کنند .ولی قرارگیری آشپزخانه دودی در پشت آشپزخانه همانند یک حیاط خلوت خالی از اشکال نیست. آشپزخانه کثیفی که در پشت آشپزخانه واقع شود بعد از مدتی تبدیل به فضایی برای پنهان کردن ظروف و اشیای بی ارزش قرار است که بانوی خانه در این فضا فرایند پخت و پز را انجام دهد. این موجب می‌شود که به مرور زمان کدبانوی خانه به دلیل عدم کیفیت فضایی آشپزخانه به فردی افسرده تبدیل شود و این بزرگترین معضل برای یک خانواده است. بهترین مکان برای قرارگیری آشپزخانه کثیف در همجواری آشپزخانه می باشد و نه پشت آشپزخانه چرا چون این فضا یک فضای جدا شده از آشپزخانه نمی‌باشد دقیقا کنار آشپزخانه به طوری که در امتداد کابینت اصلی آشپزخانه قرار بگیرد.

برای داشتن اطلاعات بیشتر می توانید مقاله آشپزخانه کثیف یا مطبخ و نکات مهم در طراحی دکوراسیون آن را مطالعه کنید.

طراحی دکوراسیون داخلی 548- 05|خانه معمار

نهار خوری

 ناهار خوری فضایی با کیفیت در همجواری آشپزخانه و فضای نشیمن و پذیرایی است. این فضا می بایست تمامی فضاهای همجوار خود را پوشش دهد. نهارخوری می‌بایست از کیفیت خوبی برخوردار باشد و توصیه می‌کنیم برای تمامی نقشه ها این فضا را در نظر بگیرید. فراوان دیده شده که ساکنین تمایل به خرید میز نهار خوری برای ساختمان خود داشته اند ولی پس از خرید مکانی برای قرارگیری آن در ساختمان نداشتند و این خود معضلی بزرگ برای سایر مبلمان خانه ایجاد نموده است.اما یک موضوع مهم!! اگر فضایی برای میز نهارخوری در طراحی نقشه ساختمان خود تعبیه نکنید موجب می شود که بانوی خانه میز نهارخوری را درون آشپزخانه قرار دهد.

این امر موجب می‌گردد که اعضای خانواده از این فضا استفاده نکنند و بانوی خانه در متقاعد کردن اعضای خانواده برای استفاده از میز نهارخوری درون آشپزخانه به شکست مواجه شود. فضای ناهارخوری باید حداقل در ابعاد سه و نیم متر و طول ۴ متر در نظر گرفته شود و ابعاد آن به شکلی باشد که حتی در حالت بیرون بودن صندلی‌ها سرویس دهی به اعضای خانواده راحت صورت پذیرد. فرهنگ بانوی خانواده امروزی به شکلی می باشد که تمایل دارد که تمامی کارهای خانه خود را شخصی انجام دهد و متاسفانه مثل قدیم ها اگر مهمان به کمک میزبان برای کار زودتر از موعد مقرر بیاید مورد تعجب میزبان واقع می شود.

لپ کلام!

این بزرگترین جهش در فرهنگ و سبک امروزی می باشد فضای ناهارخوری کمک می کند که بانوی خانه از ابتدای روز بتواند به آرامی ظروف و تزئینات میز نهارخوری خود را چیدمان کند و هنگام ورود مهمانان حداکثر وقت لازم برای ارتباط انسانی و اجتماعی در کنار مهمان های خود داشته باشد پس از فضای ناهارخوری در ساختمان خود غافل نشوید

طراحی دکوراسیون داخلی شهرک انقلاب- 424-03 |خانه معمار

نقش اپن آشپزخانه در نقشه ساختمان استاندارد

اپن آشپزخانه در طراحی دکوراسیون داخلی خانه، یک الگوی اشتباه است. این الگو به اشتباه به معماری ما ایرانی ها وارد شده است. اپن آشپزخانه برای خانه های شرقی مناسب نیست و به نظر من اشتباهی وارد معماری ما شده دقیقاً تقلیدی کورکورانه است. در کشورهای اروپایی که حق برابری زن و مرد مطرح است زن ها و مردان در کنار هم به صورت برابر مشغول به کار هستند و فرایند پخت و پز همانند ما ایرانی ها در خانه های خود صورت نمی‌گیرد.

چون الگوی مصرف برای ساختمان خود دارند پس آشپزخانه های کوچک دارند و حتی فضایی برای قرار دادن میز نهارخوری در داخل ساختمان خود ندارد. زن و مرد پس از پایان یک روز کاری در زیر یک سقف زندگی می کنند برای صرف غذای خود اوقات خود را در رستوران ها سپری می‌کنند.اپن آشپزخانه کاربردی به جز باز کردن کنسرو و خوردن یک غذای فست فود به عنوان میز ناهارخوری کوچک ندارد.

طراحی دکوراسیون داخلی شهرک انقلاب- 424-04 |خانه معمار

جواب آن فقط یک کلمه است حجب و حیای ما ایرانی ها! ایرانی ها غذای خود را در مطبخ درست می کردند. جایی در گوشه ساختمان دور از چشم همه البته ناگفته نماند چون به صورت گروهی زندگی می کردند فضای مطبخ به مکانی باکیفیت تبدیل می‌شد. امروزه اپن آشپزخانه کاربردی به جز تفکیک فضای آشپزخانه با سالن پذیرایی و حداقل حریمی برای جلوگیری از دید غیر ساکنین ندارد. که آن هم به خوبی عمل نمی کند. پس نحوه استفاده آن اشتباه است و چون عملکرد صحیحی ندارد زیبا نیست.

پس بهتر است برای تعیین قلمرو آشپزخانه و پنهان کردن فضای پخت و پز از دید غیر ساکنین فکر و چاره جدیدی کرد. به نظر من اگر فضای سرخ پز خانه در همجواری آشپزخانه به شکلی طراحی شود که از کیفیت فضا کاسته نشود و حریم بانوی خانه در آن رعایت شود مناسب تر از اپن آشپزخانه است. البته امروزه ایده this or that حریم آشپزخانه را از سایر ساختمان جدا نمی کند. آشپزخانه جزئی از سالن و سالن جزئی از آشپزخانه محسوب می شود و آشپزخانه های امروزی به صورت آشپزخانه دیواری می باشد

طراحی دکوراسیون داخلی 548- 02|خانه معمار

سالن پذیرایی

سالن پذیرایی فضایی برای میزبانی مهمان است. اکثرا تمایل دارند این فضا بزرگ باشد. مبلمان این فضا را کمی رسمی تر در نظر می گیرند. پذیرایی باید طوری طراحی شود که همیشه آماده پذیرایی برای مهمان یک خانه باشد. فضای پذیرایی جزو فضاهای روز و عمومی محسوب می‌شود. می بایست در قسمت جنوبی ترین مکان یک نقشه ساختمان واقع گردد که بتواند از نور مناسبی برخوردار باشد. معمولا این فضا باید در دسترس باشد و به محض ورود میهمان از آن استفاده شود.

متراژ سالن پذیرایی

ابعاد فضای پذیرایی با فرش سنجیده می شود. هر چند که شاید از فرش استفاده نشود ولی هنوز یاد و خاطرات خانه های قدیمی که از فرش استفاده می کردند در ذهن مردم باقی مانده است. نسبت به نوع اقلیم بهتر است پنجره های این فضا تا کف ساختمان ادامه پیدا کند چون نور نقش مهمی در بهبود این فضا ایفا می کند. پرده های سرتاسر و عریض مهمترین بخش این فضاست. در اقلیم های معتدل و گرم پنجره ساختمان می‌تواند نقش عمیقی در ارتباط بصری بین فضای داخلی و خارجی ساختمان حیاط  ایفا کن

طراحی دکوراسیون داخلی بلوار شهید بهشتی شمالی- 495-03 |خانه معمار

هال و نشیمن

هال و نشیمن کمی با فضای پذیرایی متفاوت است. محلی برای نشستن اعضای خانواده و گپ و گفتمان خودمانی است. مبلمان فضای نشیمن کمی راحت تر از فضای پذیرایی در نظر گرفته می شود و معمولا تلویزیون در فضای نشیمن قرار گرفته می شود. بعضی به اشتباه تلویزیون را در سالن پذیرایی قرار می‌دهند که این اشتباه فاحش است.

هدف از میهمانی ارتباطات خانوادگی تبادل عواطف انسانی است ولی هنگامی که تلویزیون در فضای پذیرایی واقع شود با شروع مهمانی تلویزیون روشن می‌شود و با پایان فیلم و تماشای تلویزیون هنگام خداحافظی و جدایی فرا می رسد. پس در این وسط ارتباط اجتماعی جای خود را گم می کند. بهتر است از قرار دادن تلویزیون در فضای پذیرایی پرهیز کنید. در عوض می توانیدبا قراردادن این وسیله ارتباطی در حال نشیمن، بستر ارتباط را برای کسانی که علاقه مند به ارتباطات خانوادگی هستند فراهم آورد.

اتاق خواب نمونه 02 |خانه معمار

 خواب

اتاق خواب محلی برای استراحت جزء فضای خصوصی و شب محسوب می شود. محل قرارگیری خواب ها و اندازه و کیفیت آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.

حالا به تفکیک به تشریح انواع خواب ها می پردازیم

خواب مستر

خواب مستر فضای است برای استراحت والدین خانواده معمولا در خصوصی ترین مکان یک پلان واقع می شود. خواب مستر می‌تواند دارای زیر فضایی در مجموعه خود باشد از جمله مستر، کلوزینگ روم، اتاق لباس، اتاق آیینه و … ابعاد خواب مستر را کمی بزرگتر می گیرند چون مبلمان اتاق مستر کمی بزرگتر و جا گیر تر است. در خواب مستر می‌بایست فضایی برای یک دست کاناپه و مبلمان راحتی پیش بینی شود. میز توالت یا میز آرایش از جمله مبلمان است که باید در فضای خواب مستر تعبیه شود.

اتاق خواب ایده ال چگونه است؟

خواب ایده آل معمولاً بین ۲۰ تا ۱۵۰ متر بسته به نیاز کارفرما است و حداقل و حداکثر خاصی ندارد.

 کلوزینگ روم چیست؟

اتاق لباس یا کلوزینگ روم از جمله خواسته های برخی از کارفرماها می باشد. اتاقی تو در تو که در خواب مستر باز می شود اتاقی برای تعویض لباس، میز آینه ها، قرار دادن لباس در آن. در نهایت حمام جزء لاینفک خواب مستر است که می‌تواند کوچک یا بسیار بزرگ همراه با جکوزی وان و سایر تجهیزات مورد نیاز یک خواب باشد.

اتاق خواب کودک - نمونه 11|خانه معمار

خواب فرزندان

خواب فرزندان می‌بایست به تفکیک جنسیت فرزندان در محل مناسبی قرار گیرد. همانند خواب والدین جز فضاهای خصوصی محسوب می شود.

ابعاد و محل قرارگیری خواب فرزندان

معمولا خواب فرزند کوچک را کمی کوچکتر و نزدیک به خواب مستر در نظر می گیرند. خواب فرزندان بزرگتر را از خواب مستر دور می کنند. خواب فرزندان نیاز به مستر ندارد.

چند نکته مهم

  • کمد لباسی و کمد برای لوازم تحریر و کامپیوتر جزء لاینفک در خواب قرزندان است.
  • اگر خوابی برای فرزند پسر باشد می توان در عرصه عمومی واقع شود.
  • خواب فرزندان دختر می بایست در عرصه خصوصی تر واقع شود.
  • در صورتی که فرزندان غیر همجنس باشند حتما باید خواب ها را جدا در نظر گرفت.
  • برای فرزندان هم جنس می توان خواب مشترک در نظر گرفت.
اتاق خواب نمونه 06 |خانه معمار

خواب مهمان

خواب مهمان در عرصه عمومی ساختمان واقع می باشد. سرویس و حمام باید در این فضا تعبیه شود و در صورت نیاز، مهمان وارد عرصه خصوصی خانواده نشود.

ابعاد خواب مهمان

ابعاد خواب مهمان در یک نقشه ساختمان استاندارد  حداقل ۱۴ متر با در نظر گرفتن مستر کافی می باشد.خواب مهمان در اوقات دیگر می تواند عملکرد متفاوت داشته باشد اتاقی برای عبادت یا مطالعه و …

نقشه ساختمان حمام و سرویس بهداشتی نمونه 26|خانه معمار

توالت

توالت در عرصه عمومی ساختمان واقع است و در یک نقشه ساختمان استاندارد می‌بایست از ابعاد مناسبی برخوردار باشد.

حداقل ابعاد سرویس بهداشتی

حداقل فضا برای این مکان ۱۴۰ در ۱۶۰ یا ۱۲۰ در ۱۸۰ است ولی این ابعاد در حداقل ها قرار دارد.

چند نکته مهم

  • دقت نمایید کف آن با کف سایر ساختمان اختلاف سطح نداشته باشد تا افراد معلول به راحتی بتوانند از آن استفاده کنند و به قول معروف ویلچر خور باشد.
  • کف سرویس توالت را حتی کمی پایین تر می گیرند حداکثر حدود ۵ سانتی متر تا هنگام باز شدن در به دمپایی داخل توالت برخورد نکند.
  • مصالح مورد استفاده سرویس حمام روشن در نظر می گیرند تا بهداشتی تر و افراد نسبت به نظافت آن حساس تر باشند.
  • قرار دادن توالت فرنگی در سرویس‌های بهداشتی امروزی رایج شده و کاری بسیار به جا می باشد. 
نقشه ساختمان حمام و سرویس بهداشتی نمونه 34|خانه معمار

حمام

حمام در طراحی پلان معماری جزء فضاهای خصوصی و در فضای شب واقع می شود. امروزه حمام های مجلل جزء لاینفک خواسته‌های کارفرماها می باشند. حمامی که در آن توالت فرنگی وان و جکوزی را جای می دهد. جا حوله ای، میز توالت، رختکن برای تعویض لباس از جمله ضروریاتی است که می توان در طراحی حمام به آن لحاظ نمود. حمام های امروزی بسیار بزرگ و مجهز هستند. وان های مدرن حال انسان خسته را جا می آورد.

پس در اندازه حمام خساست نداشته باشید!!

فضاها با شیشه سکوریت برای دوش گرفتن از کل حمام جدا می گردد که رطوبت حاصل از دوش را در داخل فضای حمام کاهش می دهد

نقشه ساختمان

راه پله

راه پله مفصل ارتباطی یک ساختمان و عنصری برای ارتباط سطوح مختلف است. پله باید در مکانی قرار گیرد که سهولت ارتباط چه به صورت خصوصی و چه به صورت عمومی شکل گیرد. پله از جمله عناصری است که می توان روی آن کار کرد و فضایی جذاب و زیبا به وجود آورد. انواع مدلهای مختلف پله که در طراحی نقشه ساختمان استاندارد دوبلکس استفاده می شود:

  • دایره ای شکل
  • شکسته چند طرفه
  • شکسته یک طرفه
  • مدل حلزونی

در ساختمانهای دوبلکس فرم پله نقش بسزایی در زیبایی ساختمان دارد. با جابجایی راه پله به عنوان مفصل ارتباطی مهم ساختمان کل طراحی پلان معماری تغییر می‌یابد. معماران با تجربه معمولاً برای به دست آوردن طرح های متفاوت جای راه پله را جابجا می کنند تا به طرح دلخواه برسند. خیز راه پله در راحتی پله تاثیر زیادی دارد و خیز معمولی ۱۸ سانتی متر می باشد و یک خیز ۱۵ سانتیمتر ایده آل ترین شکل ممکن است.

اسکلت ساختمان خود را چگونه انتخاب کنیم؟

سازه ساختمان در شهرهایی که قیمت زمین نسبتاً بالا است معمولاً اسکلت در نظر می گیرند. متاسفانه در شهرهای کوچک سازه ساختمانی خود را همچنان مصالح بنایی در نظر می گیرند. این سوال همیشه مطرح است کدام نوع سازه در طراحی نقشه ساختمان استاندارد مقرون به صرفه تر است؟ کارفرماها به تصور ارزان تر تمام شدن تمایل دارند سازه ساختمان خود را بنایی در نظر بگیرند. اشتباه رایجی که حتی همکاران ما نیز مرتکب می شوند! سازه مصالح بنایی حتی هنگام غیر اصولی ساختن آن نیز مقرون به صرفه تر نمی باشد.

توجیهات اقتصادی استفاده از اسکلت بتنی

با یک حساب سر انگشتی متوجه می شویم این حرف صحیح است. ۱۵ درصد از سطح ساختمان را دیوار ها تشکیل می دهند. اگر زمین به اضافه ساخت همراه با عوارض پرداختی تراکم، هزینه نقشه کشی و ساخت را برای اجرای بخش هدر رفته یعنی ۱۵ درصد اضافه حجم دیوار ها در نظر بگیریم از میزان تفاوت قیمت سازه اسکلتی نسبت به بنایی پر هزینه تر می شود.چون یک ساختمان با سازه اسکلتی ۱۶۰ متر فضا نیاز دارید با همان فضاها در یک سازه بنایی به ۱۹۰ متر افزایش می یابد. اگر هزینه زمین و اضافه بنا را دقیق حساب کنید متوجه خواهید شد که سازه اسکلت نسبت به سازه بنایی به صرفه تر است. مهمتر اینکه ساختمانی دارید که در برابر رفتارهایی مثل زلزله نا مناسب می باشد.

آخر کلام

در پایان توصیه من به کارفرما همیشه ساختمان اسکلتی می باشد.