لطفا امتیاز بدهید

قبل از شروع فرایند طراحی، مشاوره طراحی نقشه ساختمان یک ضرورت محسوب می شود.لازم است طراح، یک سری شناخت های جزئی از کارفرمای خود داشته باشید. تا بتوانید با کمک آن طرح مناسب و موازی با درخواست های کارفرما طراحی نمائید. برای انجام مشاوره طراحی نقشه ساختمان، خانه معمار فرمی طراحی کرده که در ابتدای مشاوره پر می شود.

مشاوره طراحی نقشه ساختمان با دقیق ترین جزییات

مشاوره طراحی نقشه ساختمان

مشاوره طراحی نقشه ساختمان با سوالات مربوط به اطلاعات فردی آغاز می شود. بعد از ثبت اصلاعات فردی چیزی که باید سوال شود شغل کارفرما است.

شغل

شغل کارفرما خیلی مهم است. چون فرق می کند که طراحی را برای یک کاسب انجام می دهید یا برای یک کارمند طراحی می کنید. برای یک مهندس و یا برای یک پزشک و…

سن

مورد بعدی سن آن ها است. افراد در سن های متفاوت از لحاظ وضعیت فیزیکی شرایط متفاوتی دارند. یک زوج تازه ازدواج کرده قطعا از وضعیت فیزیکی خوبی برخوردار است. ولی کسی که حدود پنجاه یا شصت سال از سنش گذشته ممکن از شرایط فیزیکی متفاوتی برخوردار باشند. بنابراین! شما باید طرحی برایشان آماده کنید که طرح ساختمان بلای جان خانواده نشود.

تعداد و جنسیت فرزندان

تعداد فرزندان از آن جا اهمیت دارد که شما باید بدانید برای این خانواده چه تعداد خواب نیاز است. آیا نیاز است که خواب ها را مشترک طراحی کنید یا مجزا. پس جنس و سن فرزندان خیلی اهمیت دارد.

وضعیت جسمانی افراد خانوار 

اگر مشکل جسمانی خاصی برای اعضای خانواده وجود داشته باشد قطعا نیاز به طراحی خاصی برای آن خانواده می باشد. دیگر اینکه آیا کسی غیر از اعضای خانواده با آن ها زندگی می کند یا خیر؟ این ها نکاتی است که باید در اولین مرحله از کارفرمای خودتون پبرسید و در این فرم مشخصات طراحی درج کنید. مرحله بعد اطلاعاتی است که لازم است درباره زمین داشته باشیم.

وضعیت کروکی

چیزی که لازم است درباره زمین مورد نظر ثبت کنید. وضعیت کروکی زمین است. در کادر مربوطه به صورت دستی، اندازه ی شمال، جنوب، شرق و غرب و وضعیت و موقعیت زمین را درج می کنید. موقعیت دسترسی ساختمان را نیز حتما مشخص می کنید.

تعداد طبقات

سوال دیگری که باید از کارفرمای خودتان بپرسید این است که چه تعداد طبقات نیاز دارند و کاربری هر طبقه چیست. در صورتی که کارفرما خواهان طراحی زیر زمین می باشد. باید نوع کاربری زیر زمین نیز مشخص شود. همینطور در مورد دیگر طبقات هم نوع کاربری مشخص می شود.

 تعیین پیشروی زمین

ضوابط عادی شهرسازی در تمامی شهرهای ما در حد 60 درصد، مجاز می داند که شما می توانید در آن میزان اشغال طراحی خود را انجام دهید. پس باید خواسته های کارفرما با این وضعیت و شرایط شهرسازی کاملا موافق باشد. در نهایت باید جمع زیربنای مورد تقاضای کارفرما را در قسمت مربوطه درج کنید. یک نکته مهم! خیلی مهم است شما بدانید که پیشرویی همجوار های ساختمان چگونه است. همانطور که اشاره شد ضوابط عادی شهرسازی در حد 60 درصد است. اما ممکن است اتفاق بیفتد که خواسته ی کارفرما زیادتر از حد معمول باشد. یا خواسته های کارفرما در سطح اشغال 60 درصد جوابگوی نیاز هایش نباشد. بنابراین لازم است مقداری پیشروی داشته باشد. به همین خاطر مهم است که بدانید همجوارهای ما در چه وضعیتی قرار دارند. آیا آنها ضوابط شهرسازی 60 درصد را رعایت کرده اند یا نکرده اند؟ اگر رعایت کرده اند قطعا شما نمی توانید از 60 درصد بیشتر طراحی کنید. اما اگر همجوارهای شما بیشتر از 60 درصد پیشروی داشته باشند، شهرداری در آن محل به شما مجوز می دهد. تا میزانی که همجوار های شما پیشروی کرده اند، شما هم پیشروی داشته باشید. اما! در طراحی نقشه ی ساختمان مسکونی بعضا اتفاق می افتد که همجوارهای شما هنوز ساختمانی را بنا نکرده اند.

در این صورت راهکار چیست ؟

در این صورت کارفرما باید همجوارهای ساختمان خود را پیدا کرده و طی یک اجازه نامه ی محضری، شما به آن ها و آن ها به شما مجوز پیشروی بدهید. حداکثر مقداری که در شهرداری ها مجوز می دهند دو متر و نیم می باشد. پس از اطلاع از وضعیت پیشروی همجوارها در قسمت مربوطه این مقدارها را مشخص می کنید.

اختلاف سطح

اختلاف سطح به دو صورت ممکن است اتفاق بیفتد.

 1)سطح دسترسی پایین تر از معابر

موضوع دیگری که باید مورد بررسی قرار دهید. اختلاف سطحی که زمین شما نسبت به دسترسی ها و معابر ها دارد. به عنوان مثال اگر شما با یک ساختمان مواجه باشید که نسبت معابر،سطح پایین تری دارد. اگر در حد 60 الی 70 سانتی متر پایین تر باشد مشکل آنچنانی به وجود نمی آورد. اما اگر زمین نسبت به سطح معابر 2 یا 3 متر اختلاف سطح داشته باشد. قطعا شما نمی توانید این اختلاف سطح در ساختمان را نادیده بگیرید.

راه حل این مشکل چیست؟

پیشنهادی که شما می توانید در این شرایط به کارفرمای خود بدهید. این است که برای احداث ساختمان خود زیرزمین درنظر بگیرند.

2)سطح دسترسی بالاتر از معابر

 اگر سطح زمین نسبت به معابر بالاتر باشد در این صورت راه حل راحت تری دارد. شما می توانید با مصالح و خاک برداری، آن را مسطح کنید و کار طراحی خود را انجام دهید. در نهایت چیزی که لازم است در فرم مشاوره طراحی نقشه ساختمان درج کنید. نیازهای کارفرما درباره خود ساختمان است.

سازه ساختمان

یکی از مواردی که باید در فرم مشاوره طراحی نقشه ساختمان مشخص کنیم. نوع سازه ی ساختمان است. آیا قرار است کارفرمای شما سازه ی ساختمان خود را مصالح بنایی در نظر بگیرد یا اسکلت بتنی. این خیلی مهم است که شما به کارفرمای خودتان مشاوره ی کامل و دقیقی بدهید. کدام یک از این نوع سازه برای آنها مقرون به صرفه تر است. بد نیست کمی از سازه ها بگوییم. سازه های متداول شامل موارد زیرا است. البته سازه های دیگری هم وجود دارد که زیاد متداول نیست.

  • سازه مصالح بنایی
  • سازه اسکلت بتنی
  • سازه  فلزی
  • سازه های تلفیقی

سازه مصالح بنایی

همان طور که از نامش مشخص است. ساختمان مصالح بنایی ساختمانی است که فنداسیون ساختمان، اول به صورت چهارنخ آرماتور احداث می شود. بعد دیوارها را اجرا می کنند. کلاف های عمودی را در آن اجرا می کنند و در نهایت سقف روی دیوارهارا قرار می دهند. در این نوع سازه، دیوارها نقش باربری را ایفا می کنند و نیروهای سقف را به زمین انتقال می دهند.

سازه اسکلتی

در سازه های اسکلتی، دیوارها نقش زیادی ندارند و معمولا نقش جداکننده دارند. ستون ها هستند که وظیفه ی انتقال نیرو به پایه و فنداسیون را برعهده دارند. در ساختمان های اسکلتی نیز ما دو نوع نمونه ساختمان داریم که شامل ساختمان های اسکلت فلزی و ساختمان های اسکلت بتنی میباشند.

تفاوت سازه بنایی و اسکلتی

تفاوت این دو به اختصار در این است که سازه های اسکلت فلزی حجم ستون های در آن کمتر است. ولی در این سازه حتما شما باید پیش بینی بادبند را داشته باشید. در ساختمان های اسکلت بتنی حجم ستون ها یک مقدار قطور تر است. ولی شما می توانید نوع سازه را به صورت قاب خمشی داشته باشید. دیوار برشی را در این نوع سازه می توانید حذف کنید و یا نداشته باشید. البته! این هم محدودیت دارد تا یکی دو سه طبقه شما می توانید به صورت قاب خمشی و بدون اجرای دیوار برشی کار کنید. ولی تعداد طبقات که زیادتر شود یک مقدار محدودیت های بیشتری برایتان وجود دارد.

سازه تلفیقی

ساختمان تلفیقی نیز تلفیق و ترکیبی از ساختمان های بنایی و ساختمان اسکلتی است. آیین نامه ای در شهرداری وجود دارد که شما اجرای پیلوت را باید به صورت اسکلتی اجرا کنید و بقیه ی ساختمان را می توانید مصالح بنایی اجرا کنید. طبق این آیین نامه بعضی از افراد پیشنهاد می کنند که ساختمانشان به صورت تلفیقی باشد. بخش پارکینگ و پیلوتشان به صورت اسکلتی، که می توانند اسکلت ها فلزی و یا بتنی انتخاب شود و بقیه ی ساختمانشان را با ساختمان بنایی احداث و طراحی شود.

نوع تهویه ساختمان

نوع تهویه ی مطبوعی که قرار است در این ساختمان وجود داشته باشد نیز متفاوت است. کارفرما تمایل دارد گرمایش ساختمان خود را چگونه تامین کنید بخاری یا پکیج. همینطور سرمایش ساختمان نیز کولر آبی باشد و یا کولر گازی. البته نمونه های دیگری از تهویه و وسایل سرمایش و گرمایش وجود دارد. ولی چیزی که در این قسمت از فرم وجود دارد چیزهایی است که عمومیت دارد و معمولا مردم از آن استفاده می کنند. وگرنه ما سیستم های تهویه مطبوع دیگری هم داریم که خیلی خوب عمل می کنند.

تعداد پارکینک مورد نیاز

تعداد پارکینگ های مورد نیازتان که باید در طرح داشته باشید. براساس مجوز هایی که شهرداری به شما می دهد را مشخص می کنید. تامین پارکینگ ها در شهرهای مختلف متفاوت است در بعضی شهرها به ازای هر 150 متر زیربنا، یک پارکینگ نیاز است و اگر زیربنا از 150 متر زیاد تر شود باید پارکینگ دومی هم داشته باشید. این عدد در بعضی شهرها 200 متر در برخی از شهرها 180 متر و برخی 150 متر است. پارکینگ ها می توانید به صورت سویچی و پشت سرهم و با مزاحمت باشد. ولی! اگر که دوتا واحد مستقل داشته باشید برای دو واحد مستقل قطعا باید پارکینگ های مجزا داشته باشید.

ارتفاع پنجره ها

و در نهایت ارتفاع پنجره ای که مورد نیاز کارفرما است را درج می کنید. اما سایر خواسته ها و روحیات خانواده شما در حین مشاوره طراحی نقشه ساختمان به دست می آورید. حتما مورد توجه قرار دهید.

فرم مشاوره طراحی معماری ارتفاع پنجره ها

جدول زیز فضا ها جهت مشاوره طراحی نقشه ساختمان

جدول دیگری به نام جدول ریز فضا طراحی کردیم. با کامل کردن این جدول در حین مشاوره طراحی نقشه ساختمان، شما می دانید کارفرما، فضاها و ریز فضاها را در چه ابعاد و در کجای ساختمان خود مدنظر دارد. در این جدول دو ستون قرار گرفته که شامل دو شیوه ی طراحی متفاوت است.

1)ساختمان هایی که نیاز کارفرما در یک طبقه شکل می گیرد و کارفرما هیچ علاقه ای به پله در داخل ساختمان خود ندارد. معمولا این قسمت را برای زمین هایی پیشنهاد می کنیم که وسعت خوبی داشته باشد و ما بتوانیم تمام ریز فضاها را در آن سطح اشغال 60 درصدی قرار بدهیم. پس ستون اول را برای کارفرماهایی تکمیل می کنیم که ساختمان در یک سطح بخواهند.

2) ساختمانی که کارفرما خود درخواست می کند که ساختمان بصورت دوبلکس داشته باشد و یا سطح زیربنا و مساحت زمین خیلی کمتر از خواسته های کارفرما باشد. در این صورت است که باید ستون دوم را برای کارفرما پرکنیم.

ساختمان سه طبقه |نما |دکور |نقشه مدرن30.79×11.95 جدول زیز فضا ها جهت مشاوره طراحی نقشه ساختمان

 حالت اول که کارفرما به دنبال ساختمان بدون پله است

زیرفضاها را به ترتیب سوال و ثبت می کنیم .

  • مساحت هال و پذیرایی را درج می کنیم. در صورت نیاز کارفرما مساحت ناهارخوری را نیز باید درج کنیم
  • در مورد خواب والدین مشخص می کنید که کمد دیواری و مستر و کلوزینگ روم وجود داشته باشد یا خیر.
  • خواب فرزندان و کمدهای آن به چه صورت طراحی شود را مشخص می کنیم.
  • خواب مهمان و موقعیت قرارگیری آنرا تعیین می کنیم.
  • سرویس حمام
  • سرویس توالت به صورت فرنگی یا ایرانی باشد و یا شامل هر دو گزینه
  • دیوار

حجم دیوارهایی که قرار است در یک ساختمان اشغال شود در بحث نوع سازه خیلی موثر است. ساختمان هایی که معمولا با مصالح بنایی ساخته می شوند. حجم زیادی از ساختمان را دیوار ها اشغال می کنند. به همین علت است که ما معمولا توصیه نمی کنیم که کارفرما ساختمان مصالح بنایی داشته باشد. به طور مثال در یک سازه ی مصالح بنایی با سازه ی 200 متر مربع یه چیزی حدود 20 متر مربع از حجم این ساختمان را دیوارها اشغال می کنند. که اگر در یک زمین گران قیمت باشد اصلا توجیه اقتصادی ندارد. پس حجم دیوار ها را معمولا در هر جهت 10 درصد بگیرید.

  • آسانسور
  • شاه نشین
  • تراس جلوی ساختمان و چیزهایی که بین ریز فضاها قرار می گیرد.
  • لندری روم و یا تراس حوسینگ که جلوی ساختمان مشرف میشود.
  • استخر، سونا و جکوزی

سایر نکاتی که خواسته ی کارفرما است در این جدول تکمیل می کنید. در نهایت مساحت مجموع آن را در قسمت مربوطه قرار می دهید. البته! پر کردن هر یک از این گزینه ها مستلزم این است که شما مشاوره و راهنمایی لازم درباره هر یک از گزینه ها را داشته باشید. اما در نهایت این کارفرما است که تعیین می کند نیاز او به چه صورت است.

نهارخوری نقشه ساختمان دوبلکس  حالت اول که کارفرما به دنبال ساختمان بدون پله است

حالت دوم ساختمانی که کارفرما درخواست ساختمان دوبلکس دارد

ساختمان های دوبلکس معمولا در دو مرحله شکل می گیرند و بدین شکل است که فضاهای عمومی در طبقه ی اول و یا همکف واقع می شوند و فضای خصوصی تر به طبقه دوم اختصاص می یایبد.

ریز فضاهای در فضای عمومی 

  • فضای پذیرایی
  • فضای آشپزخانه
  • نهارخوری
  • یک خواب مهمان
  • سرویس بهداشتی
  • در نهایت سالن

مسکونی دوبلکس ریز فضاهای در فضای عمومی 

پله اصل جدانشدنی در این سبک طراحی است. سالن توسط پله ای پیچ و زیبایی ارتباط طبقه ی همکف و طبقه ی اول برقرار می کند. این هم به دو صورت می تواند باشد که از لحاظ بصری طبقه ی همکف به طبقه ی اول ارتباط داشته باشند و یا نداشته باشند. اگر کارفرما مایل باشد دید بصری وجود داشته باشد. نیاز است فضایی به عنوان اپنینگ در وسط ساختمان درنظر بگیریم. ما میزان پذیرایی و خواب مهمان که در چه موقعیتی قرار داشته باشد، سرویس حمام، سرویس بهداشتی، اندازه و ابعاد اشپزخانه، میزان فضای اشپزخانه ی دودی، نهارخوری و میزان حجم و مساحتی که راه پله ی ساختمان می تواند به خود اختصاص بدهد، میزان نورگیری، راهروها و دیوارها در فرم مشاوره طراحی نقشه ساختمان درج می کنیم و در نهایت به یک مساحت کلی می رسیم.

ریز فضا ها در طبقه دوم

طبقه ی دوم ساختمان های دوبلکس معمولا به خواب ها اختصاص داده می شود. در صورتی که اپنینگ داشته باشد و ارتباط بصری بین طبقه ی همکف و بالا برقرار باشد. و زیر بنای ساختمان هم کم باشد. فضای نشیمن را نتوانیم در طراحی کارفرماها داشته باشیم. اگر ساختمان دارای زیربنای زیاد باشد. شما می توانید در طبقه ی اول نشیمن داشته باشید. خواب والدین می توانید حدود 20 تا 40 متر مساحت داشته باشد و خواب فرزندان به هر تعداد که بخواهید با مشخصات و همچنین سرویس حمام که می توانید باز هم در بحث سرویس حمام به کارفرمای خود مشاوره دهید. سرویس بهداشتی و تراسی که از طبقه ی دوم بر روی حیاط اشرافیت پیدا می کند و دید خوبی را به حیاط می دهد و راه پله و سطح نورگیرها و سایر نیازهایی که شاید در این چارچوب و این جدول و ریز فضا نگنجد در پایان شما با کمک اطلاعات این فرم می توانید به یک طراحی متناسب با نیاز کارفرما برسید.

پایان کلام

پس به شما توصیه می شود که حتما یک شناخت جزئی از کارفرمای خود داشته باشید تا بتوانید طرح مناسبی برای کارفرما رقم بزنید. دیگران مشاهده کردند: قوانین مهم در طراحی دکوراسیون داخلی . نقشه ساختمان استاندارد مسکونی استاندارد چگونه است؟