اسکلت ساختمان با سازه بتنی بهتر است یا بنایی؟

2.5/5 امتیاز از (4 رای )

احتمالا اولین مسئله برای انتخاب نوع اسکلت ساختمان مقایسه قیمت تمام شده ساختمان است. شاید شما هم به اشتباه فکر می کنید سازه ساختمان  اسکلت بنایی ارزانتر است.

سازه ساختمان

بنابراین!

همین مسئله شما را وادار به انتخاب سازه اسکلت بنایی می کند. هر چند معیار های مهمتری وجود دارد که در ابتدا باید به آنها توجه شود مثل مقاومت ساختمان در مقابل بلایای طیبعی. به هر حال ما می خواهیم با یک برآورد از مصالح مصرفی، مقایسه ایی برای هزینه تمام شده در هر دو سازه داشته باشیم. تا زمان مراجعه به طراح جهت طراحی نقشه ساختمان با اطمینان خاطر بتوانید نوع سازه خود را انتخاب کنید. عمده مصالح مصرفی در هر دو سازه آجر و آهن آلات می باشد. اگر نوع و قیمت آجرهایی که در هر دو نوع اسکلت استفاده می شود یکسان باشد. ساختمان بنایی در هر یک متر مربع 180 و در اسکلتی 35 عدد آجر استفاده می شود.

آرماتور مصرفی در سازه

 مقدار آرماتور مصرفی در سازه اسکلتی و اسکلت بنایی

مقدار آرماتور های مصرفی در اسکلت ساختمان مصالح بنایی 25 کیلو گرم. در ساختمان اسکلتی 55 کیلوگرم به ازای هر یک متر مربع می باشد. و مقدار مصرفی آرماتور در اسکلت بتنی 30 کیلو گرم بیشتر از اسکلت بنایی می باشد.همچنین دستمزد آرماتور بند طبق نرخ مشخص شده در سال 1398 متری 10000 تومان در ساختمان های اسکلتی بیشتر است.

همچنین!

در ساختمان اسکلتی، هزینه ی تهیه دفترچه ی محاسباتی (متری 10 هزار تومان در سال 97) نیز اضافه می شود.

دفترچه ی محاسباتی چگونه تهیه می شود؟

مهندسان سازه، مقاطع و کل ساختمان اسکتی را در نرم افزارهایی مانند ETABS  مدل سازی می کنند. سایر قسمت های ساختمان مانند جزییات سقف، دیوارها و… طبق نقشه ی معماری مورد بررسی قرارداده. نقشه های اجرایی را آماده می کنند و در آخر در اختیار مجری قرار می دهند. اما باید گفت مهندسیی که به صورت دستی دفترچه های محاسباتی تهیه می کنند به نتیجه ی بهتری می رسند. مهندس سازه باید درک قوی از مدل سازی ساختمان داشته باشد. بداند چه مقاطعی به ساختمان اختصاص دهد و وزن سازه را معقولانه بدست آورد تا به نتیجه ی مطلوب برسد.

البته!

فقط در صورتی که سازه ی اسکلتی باشد تهیه ی دفترچه امکان پذیر است.

پیشنهاد می کنم جهت آشنایی بیشتر مقاله نقشه ساختمان استاندارد را هم مطالعه کنید.

آرماتور ساختمان دفترچه ی محاسباتی چگونه تهیه می شود؟

مقایسه قیمت آرماتور در سازه اسکلت بنایی و بتنی 

در صورتی که ساختمان اسکلتی باشد، و قیمت هر کیلوگرم آرماتور در هر متر مربع 5000 تومان در نظر بگیریم. با توجه به اختلاف 30 کیلو گرمی مصرفی آرماتور در اسکلت بتنی، مابه التفاوت قیمت آرماتور مصرفی در اسکلت بتنی 150 هزار تومان می شود. باتوجه به وجود هزینه ی دفترچه ی محاسباتی، که مبلغ 10 هزار تومان می باشد، هر مترمربع مساحت از زمینی که قرار است ساختمان اسکلتی ساخته شود در مجموع متری 160 هزار تومان هزینه بیشتری نسبت به مصالح بنایی در بردارد.

دیگران مشاهده کردند: سقف یوبوت و مزایا و معایب آن

درست است  شاید در ظاهر اسکلت ساختمان با سازه بنایی ارزانتر است.اما در واقعیت اگر عاقلانه برخورد کنیم می بینیم که با فرض یکسان بودن ریز فضاها، یک ساختمان اسکلتی، 180 متر زیر بنا را به خود اختصای می دهد. اما یک ساختمان بنایی، 200 متر زیر بنا به خود اختصاص می دهد. یعنی در واقع مقدار 20 متر مربع از زمین در سازه اسکلت بنایی در درز دیوار قرار می گیرد .

فرض کنید اگر هر یک متر زمین دو و نیم میلیون تومان ارزش داشته باشد. ارزش بیست متر زمین برابر با 50میلیون تومان است. یعنی ساختمان های اسکلت بنایی 50 میلیون تومان هزینه زمین بیشتری در بردارند. همانطورکه قبلا محاسبه کردیم. مقدار مابه التفاوت آرماتور مصرفی در اسکلت بتنی 160 هزر تومان بود. در نتیجه به ازاء 200 مترمربع سازه ساختمان در مجموع مبلغ 32 میلیون تومان می شود.

پس!

حتی اگر مقدار آجر مصرفی را هم در نظر نگیریم. می توان گفت سازه با اسکلت بتنی می تواند از نظر اقتصادی، توجیه پذیری بیشتری داشته باشد.

سازه بتنی یا اسکلت بنایی مقایسه قیمت آرماتور در سازه اسکلت بنایی و بتنی 

معایب اجرایی بازاری ساختمان اسکلت بنایی

ساختمان های بنایی به روش بازاری به طور اصولی اجرا نمی شوند. اجرا به روش استاندارد و محاسبه نیز تقریبا غیر ممکن است. در اجرا به روش استاندارد، در ارتفاع های 2/1 و 3/2 باید در کل دیوار ها آرماتور های طولی قرار دهند و نیاز است آجرکاری های ساختمان را در سه مرحله انجام دهند و در هر مرحله به طور جداگانه کلاف های عمودی بتن ریزی شوند در صورتی که به طور معمول در اجرای بازاری آجرچینی و بتن ریزی کلاف های عمودی در یک مرحله خلاصه می شود.

همچنین آرماتور های درختی که باید در اطراف کلاف ها قرار گیرند اجرا نمی شوند. دستک های اطراف پنجره ها باید با دو نخ آرماتور به هم وصل شوند. که به آن توجه نمی شود. تمامی بازشوها لازم است در یک فرم به طور بسته باشند که در اجراهای بازاری به آن ها هم توجهی نمی شود. چنین ساختمان هایی رفتاری غیر قابل پشبینی در برابر نیرو های جانبی از خود بروز می دهند و درجه ی سختی در این ساختمان ها بیش از اندازه است و حدودا به 45 تن می رسد.

طبق الگوی شهرسازی کشور که ساختمان سازی از شمال به جنوب صورت می گیرد. قسمت جنوبی ساختمان به دلیل وجود دیوارهای بسیار، از مکان های صلب به شمار می رود و قسمت شمالی ساختمان به دلیل قرارگیری نورگیرها دیوار های کمتری قرار می گیرد به همین خاطر در چنین ساختمان اسکلت بنایی نمی شود توزیع دیوار را به طور نسبی داشت و در برابر حرکت های جانبی ساختمان تعادل خودش را از دست می دهد و تخریب می شود.

نکته دیگر اینکه 

باید گفت در اقلیم‌هایی که تغییرات حرارتی یا رطوبت شدید دارند سطح بلوک‌های مصالح بنایی به سرعت فرسوده و خراب می‌شوند. همچنین یک نکته دیگر که باید گفته شود این است که در ضوابط ساخت و ساز ساختمان با سازه اسکلت بنایی محدودیت تعداد طبقات و شرایط خاصی نیز دارد.

نتیجه اینکه : ساختمان بنایی علاوه بر توجیه اقتصادی، توجیه فنی نیز ندارند .

مزایای ساختمان اسکلتی 

چیزی که بسیار مهم است این است که زلزله های اخیر نشان داده است. که ساختمان اسکلتی در صورت اجرای صحیح، مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.

  • مقاومت در برابر زلزله
  • مقاومت در برابر آتش سوزی
  • اجرای سازه های خاص
  • اجرای معماری در خور توجه 
  • عملکرد بهتر دیوارهای آجری با اسکلت بتنی

از مزیت های این نوع ساختمان ها به شمار می رود.

ختم کلام

در این مقاله ما برآن بودیم کمی از مزایا و معایب ساختمان های با سازه اسکلتی و بنایی بگوییم. مقایسه ایی بین برآورد هزینه در هر دو نوع سازه داشته باشیم. امید است این مقاله توانسته باشد شما خواننده گرامی را قانع کند. در انتخاب نوع سازه ساختمان خود عاقلانه تصمیم گیری کنید.

اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی

About the Author:

0 0 رای
امتیاز
اشتراک در
اطلاع از
امتیاز
1 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین آرا
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات

جالبه بدونید عملکرد ساختمان های بنایی در برابر زلزله تا حدود ۳ طبقه بهتر از عملکرد ساختمانهای بتنی و فولادی است

عنوان